Piyasalar Durgunluk Korkusunu Aşıyor

 ABD'de işsizlik rakamlarının düşük seyrediyor olması 1970'lerdeki gibi bir durgunluk olmayacağının ispatı oluyor. Bu durum ise yatırımcıların durgunluk korkusunu yenmesine yardım ediyor. FED'in faiz artırımlarının durgunluğa neden olacağına dair endişeler geçen yıl çok yoğun şekilde hissediliyordu. 

Ancak yatırımcılar resesyon konusunda geçen yılki kadar endişeli görünmüyorlar. JPMorgan’a göre piyasalardaki resesyon ihtimali fiyatlaması 2022’deki zirve seviyelerinden keskin bir şekilde düşüş kaydetti.

Kurumun işlem modeli, yüksek kredi notuna sahip tahvillerden Avrupa hisselerine 9 varlık sınıfının 7’sinin yüzde 50’nin altında  bir olasılıkla resesyon fiyatladığını gösteriyor. Model ekim ayında bir resesyonu neredeyse kaçınılmaz olarak gösteriyordu.

S&P 500 resesyon ihtimali hâlâ yüksek bir seviye olan yüzde 73 civarında olsa da bu, geçen yılki yüzde 98 seviyesinin altında.

JPMorgan Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, “Varlık sınıflarının çoğu, Çin’in yeniden açılmasının, Avrupa’da gaz fiyatlarının düşmesinin ve ABD’de enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşlamasının yardımıyla durgunluk risklerini daha az fiyatlıyor.

Bu fiyatlama ekim seviyelerinin belirgin şekilde altında” dedi. Bununla birlikte tahvil piyasasının favori resesyon göstergesi olan getiri eğrisi ise uyarı vermeye devam ediyor. ABD’de 3 aylık bonoların getirisi, 10 yıllık tahvillerin getirisinden yüksek.

 

Haber Kategorisi
Ekonomi