Piyasaları alt üst eden yeni korku!

Piyasaları alt üst eden korku!

Piyasalarda resesyon korkusu bir kez daha ağır satışlara neden oluyor. Küresel piyasalarda dengeler bozulurken, Türkiye'nin CDS'leri de dikkat çekti.

Likidite korkusu piyasayı alt üst etti.

Likidite sıkışıklığı korkusuyla başlayan dolar yükselişi, riskli varlıkların tümüne satış getirdi. Dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanırken, Dolar Endeksi 20 yılın zirvesine geldi. Artan resesyon kaygısıyla birlikte hisse senetleri ve emtia piyasasında satışlar sertleşti.

Dolardaki yükseliş

Sabah saatlerinde doların yükselişiyle başlayan hareket, ABD piyasalarının açılışıyla birlikte daha da sertleşerek emtia piyasalarına da yayıldı. Dolar Endeksi, gün içinde 106,64 seviyesine kadar çıkarak, 2002 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. JP Morgan Gelişen Ülke Kur Endeksi’ndeki kayıplar, yüzde 2,5’ları buldu. Bu hareketle birlikte, Dolar/TL gün içinde 17,05’e kadar yükseldikten sonra, 17,00 seviyesinin altında dengelenme çabasına girdi.

Türkiye'nin CDS

Türkiye’nin CDS’leri ise 860 baz puana yaklaştı. Gelişen ülke kurları arasında Macar Forinti yüzde 3, Polonya Zlotisi yüzde 2,8, Şili Pesosu yüzde 2’nin üzerinde değer kaybıyla işlem görüyor. Dolar Endeksi’ndeki yükselişin temel gerekçesi, uzun süredir tartışılan likidite sıkışıklığı beklentilerinin piyasada fiyatlanmaya başlamış olması olarak gösteriliyor.

Borsa ve altında düşüş

Avrupa Borsalarındaki satışlar ABD seansının başlamasıyla birlikte yüzde 2’lerin üzerine çıkarken, ABD piyasalarının açılışı da satıcılı gerçekleşti. Dow Jones Endeksi açılışla birlikte 400 puanın üzerinde geri çekildi. BIST100 de günü düşüşle kapatırken endeks günü yüzde 1,44 düşüşle 2371 puandan kapattı. Spot altında ise günlük düşüş yüzde 2'yi aşarak 1765 dolara seviyelerine gerilerken değerli metal altı ayın en düşük seviyesini gördü.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Likidite
Likidite sıkışıklığı
küresel piyasalar