Reel döviz kuru endeksi haziranda dibe vurdu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)  haziran ayının reel efektif döviz kuru endekslerini yayımladı.

 

 

Türkiye’de TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Haziran ayında 53,33'e geriledi. ÜFE  bazlı reel efektif döviz  kuru ise 79,59'a kadar gerileme gösterdi.

TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 53,33 puan olarak belirlendi. TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi Mayıs ayında 55,62 puandan 55,56 puana revize edildi.

Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Haziran ayında 79,59 puan oldu. Bir önceki ayın endeksi 83,15 puandan 82,21 puana revize edildi.

Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi Nedir?

Nominal efektif döviz kuru (NEK), belirli bir kriter gözetilerek seçilmiş çift taraflı nominal kurların uygun bir ağırlıklandırma yöntemi kullanılarak elde edilmiş ortalamasıdır. Reel efektif döviz kuru (REK) ise, NEK’in ülkeler arasındaki göreli fiyat veya maliyet farklarıyla düzeltilmiş halidir. REK, ülkeler arasındaki göreli fiyat veya maliyet gelişimi hakkında bilgi içermekte ve dolayısıyla ekonomilerin rekabet güçlerinin değerlendirilmesinde kullanılan anahtar makroekonomik göstergelerden biri olarak kabul edilmektedir.

TCMB uygulaması açısından, Türkiye’nin dışticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre TL’nin ağırlıklı ortalama değerine nominal efektif döviz kuru (NEK), NEK’deki nispi fiyat etkilerinin arındırılmasıyla oluşturulan ortalamaya da reel efektif döviz kuru (REK) adı veriliyor. REK hesaplaması NEK üzerinden üç ayrı düzeltme aracı kullanılarak üç farklı biçimde yapılıyor: TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyeti. TCMB, kura müdahale için TÜFE’ye dayalı olarak hesaplanan REK’i dikkate alacağını açıkladığı için kamuoyunu en fazla ilgilendiren hesaplama TÜFE esas alınarak yapılan hesaplama.  

 

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi Nedir?